Behandeling bij Cynthia Liesdek 

Na aanmelding vanuit de huisarts volgt na 2-3 mnd de intake en na overleg met patient en het doornemen van de keuzemogelijkheden bij Cynthia Liesdek, de behandeling. De praktijk beperkt zich tot de volgende behandelingen.  
Dit wordt gestart met een behandelplan gesprek. Hier worden de behandelopties uiteengezet en aan de hand daarvan wordt er een behandelplan opgesteld.

 Angststoornissen:  
Definities 
Angstklachten zijn klachten waarbij angstgevoelens en begeleidende lichamelijke klachten een rol spelen. Het verschil met een angststoornis is de ernst van de symptomen. De overgang van ‘angstklachten’ naar een ‘angststoornis’ heeft geen exact afkappunt.  
Pathologische angst komt bij veel psychische aandoeningen voor. Als angst het belangrijkste symptoom is, spreekt men van een angststoornis.  
Soorten angststoornissen:  
→ Paniekstoornis: recidiverende paniekaanvallen, met tussendoor angst voor een nieuwe paniekaanval.  
→ Agorafobie: angst voor en vermijding van situaties waaruit men denkt moeilijk te kunnen ontkomen of waarin men moeilijk hulp zou kunnen krijgen bij een paniekaanval.  
→ Specifieke fobie: hevige, aanhoudende angst voor en vermijding van specifieke objecten/situaties. → Sociale-angststoornis (sociale fobie): hevige, aanhoudende angst voor en vermijding van situaties waarin men wordt blootgesteld aan een mogelijke kritische blik van anderen.  
→ Sociale-angststoornis kan onderverdeeld worden in een specifieke vorm, waarbij de angst gekoppeld is aan een specifieke situatie zoals podiumvrees, en in een gegeneraliseerde vorm, waarbij de angst in verschillende situaties voorkomt. → Gegeneraliseerde-angststoornis: buitensporige, aanhoudende angst en piekergedachten over een verscheidenheid aan dagelijkse onderwerpen.  
→ Scheidingsangst of separatieangststoornis: niet bij de ontwikkelingsfase passende, excessieve angst of vrees om gescheiden te worden van diegenen aan wie men gehecht is.  
→ Obsessieve compulsieve stoornis: terugkerende en hardnekkige gedachten, impulsen of voorstellingen (obsessies), en/of dwanghandelingen (compulsie). Bij kinderen en jongeren kunnen daarnaast voorkomen 
 
Diagnostiek 
De diagnostiek wordt gedaan middels psychiatrisch onderzoek met diagnostisch interview waarbij de kenmerken van de angststoornis goed wordt uitgevraagd.   
Op indicatie wordt er diagnostiek naar autisme, ADHD of de persoonlijkheidsstoornissen gedaan

Behandeling en begeleiding  
Basisinterventies : client kan gebruik maken van de e health modules van therapieland waarin veel uitleg wordt gegeven over de angststoornissen. 

 Psychologische behandeling: 
Psychologische behandeling bestaat uit : 
Cognitieve gedragstherapie ; In deze therapie leert de client door middel van huiswerkopdrachten zijn angstgedachten of catastrofale gedachten uit te dagen en om het denkkader dat is vernauwd is door de angst te verbreden. Duur 10-15 sessies gemiddeld 
Er wordt een plan gemaakt van stapsgewijze exposure aan de angst en het doel is om een evenwicht te krijgen tussen inspannende en ontspannende activiteiten. Daarbij wordt de activeiten langzaam weer opgebouwd bij een inactieve client. 
Afhankelijk van het angsttype zal het thema varieren; Bij gegeneraliseerde angst staat het rumineren of piekeren op de voorgrond. Bij paniekstoornis wordt er eerst paniekmanagement gedaan; de client leert om de lichamelijke paniekreacties met oefeningen op te roepen. Daarna wordt er stilgestaan bij de catastrofale gedachten. Uiteindelijk zijn er ook exposure oefeningen. 
Imaginaire exposure 
Imaginaire Exposure is een vorm van cognitieve gedragstherapie die gebruikt wordt bij traumaverwerking. Je kunt een trauma krijgen wanneer je een schokkende gebeurtenis hebt meegemaakt. Bijvoorbeeld een heftig verkeersongeval, het overlijden van een dierbare, geweld of een heftig verkeersongeluk. Het terughalen van je traumatische herinneringen lijkt tegenstrijdig. Je wilt dit trauma helemaal niet herbeleven en je doet er juist alles aan om de herinnering aan het trauma te vermijden. De herinnering roept te veel angst bij je op en dat wil je niet voelen. Effectiviteit is 80-90% bij PTSS 

EMDR 
EMDR is een therapie waarbij door een externe stimulus zoals oogbewegingen tijdens exposure aan het trauma, de trauma beter verwerkt wordt. Een verklaring voor de werkzaamheid van EMDR is dat het terugdenken aan een nare herinnering in combinatie met het maken van oogbewegingen ervoor zorgt dat het natuurlijk verwerkingssysteem wordt gestimuleerd. Omdat een traumatische herinnering wanneer deze in gedachten wordt genomen zowel levendig als intens is, kost dit betrekkelijk veel geheugencapaciteit. Maar het zo snel mogelijk volgen van de vingers van de therapeut, zoals dat bij EMDR gebeurt, kost ook geheugencapaciteit. Door deze concurrentie van werkgeheugentaken is er weinig plaats voor de levendigheid en de naarheid van de herinnering. Dit biedt de patiënt de mogelijkheid om een andere betekenis aan de gebeurtenis te geven. Er zijn gemiddeld 5-15 sessies nodig om een trauma te verwerken. De effectiviteit is 80-90% 

Naast de psychologische klachten kan de client ook starten met medicamenteuze .behandeling conform de richtlijn van de NVVP voor angststoornissen.

Share by: