Onze Basis GGZ behandelingen

 In het tweede gesprek met de psychiater /regiebehandelaar wordt besproken dat client een behandeling krijgt volgens de basis GGZ:
Het doel is om dat de cliënt eigen regie leert nemen en in eigen kracht wordt gezet zodat hij zo snel mogelijk weer zelfstandig verder kan. De hulpvraag van de client wordt centraal gesteld en niet aan de aandoening. Er zal ook aandacht zijn aan het sociale domein en somatisch domein die bijdragen aan het welzijn van de client

Via de Basis GGZ zijn er verschillende behandeltrajecten mogelijk:
• Kort: kort traject met e-health en behandeling; 
• Middel: middellang traject met e-health en behandeling
• Intensief: intensief traject met consulten en behandeling bij een psycholoog/psychiater en/of e-health
• Chronisch: langdurig traject met consulten en behandeling bij een psycholoog/psychiater en e-health

Specialistische GGZ
Als de psychische problemen na behandeling in de Basis GGZ nog niet zijn opgelost of de problemen van complexere of ernstigere aard zijn, kan de huisarts doorverwijzen naar de gespecialiseerde (specialistische) GGZ.
Vaak is er dan sprake van een zware en/of ingewikkelde psychische aandoening waarbij intensieve behandeling nodig is. 

Ook begeleiding van een gespecialiseerde verpleegkundige (ambulante zorg) is een veelvoorkomend onderdeel van de specialistische GGZ.

Er is sprake van meerdere stoornissen tegelijkertijd zoals angst en depressie en een handicap door bijv whiplash.  De psychiater is dan eindverantwoordelijk. Het gaat dan om behandeling van persoonlijkheidsstoornissen of langdurige behandelingen van chronische depressie, angsten, combinatie van verschillende stoornissen, langdurige behandeling van psychiatrische stoornissen zoals angst/depressie bij autisme.